Біофільний дизайн – інновація або повернення до коренів?

За визначенням біофільний дизайн є концепцією у архітектурі та дизайні, за якою людина має знаходитись у природніх для себе обставинах, що оточували її сотні тисяч років.

Завжди на зв’язку

Якщо ви шукаєте натхнення, запрошуємо на нашу Facebook сторінку

Mobilane-HQ-LivePicture

За визначенням біофільний дизайн є концепцією у архітектурі та дизайні, за якою людина має знаходитись у природніх для себе обставинах, що оточували її сотні тисяч років. Саме тому перші місця у цьому підході займають такі елементи, як рослини, світло, повітря, вода та простір.

Вважається, що коли простір, у якому людина проводить більшість свого часу, у певній мірі відтворює дику природу, це дозволяє людини почуватися найоптимальнішим чином у моральному та фізичному сенсі.

В цьому розрізі біофільний дизайн дійсно є спробою повернення до коренів. Втім сучасна людина, що мешкає у великому місті та має розписаний по хвилинах графік, не має змоги перенести свій робочий стіл у ліс, не знижуючи при цьому якості своєї роботи. Адже більшість з надбань людини тепер також є її зоною комфорту.

Тож для того, щоб органічно адаптувати елементи природи до сучасного темпу життя, потрібні інновації.

Розвиток сучасної техніки та технологій дозволяє архітекторам будувати простори будь-якого зручного розміру та форми, робити світло у приміщенні найбільш наближеним до сонячного, відтворювати природні потоки повітря.

Технології у рослинництві також розвиваються разом із потребами сучасної людини. Звичайний сад, здатний якісно профільтрувати повітря у приміщенні та забезпечити комфорт для очей, мав би займати об’єм, пропорційний цьому приміщенню, що не сходиться з можливостями та потребами людини. Так був винайдений вертикальний сад, який займає зазвичай не зайняту площу стін та не претендує на позбавлення людини від вільного простору у приміщенні.

1 кв. м. вертикального саду замінює одразу декілька рослин у горщиках, потребуючи при цьому у декілька разів менше води для поливу.

Він не лише перетворює приміщення візуально на зелений оазис, а ще й суттєво покращує фізичний та психологічний стан людей у приміщенні.

  1. Так за дослідженнями у офісних приміщеннях з розміщеним у них «живим дизайном» загальна продуктивність співробітників збільшувалась на 8% у порівнянні з ситуацією до. До того ж, скорочувалась кількість прогулів.
  2. Продуктивність учнів у навчальних закладах збільшувалась на 20-25% після встановлення елементів біофільного дизайну.
  3. У лікувальних закладах використання такого дизайну позитивно впливало навіть на швидкість одужання пацієнтів, а також на їх здатність долати біль (кількість використовуваних засобів проти білю скоротилася на 22%).

Бажання людей знаходитись у приміщеннях з використанням вертикального озеленення помітна у бажанні платити за це більше.

Так за номери у готелях з «живими стінами» постояльці готові були платити на 23% більше звичайної ціни, а покупці у магазинах з таким оздобленням готові були платити на 8-12% більше від звичайного чеку.

Вас цікавить, як продукція Mobilane може змінити простір з нашою допомогою?

Дивитись галерею

Блог
Green Deer

Чому приміщення, де перебувають люди, не може бути без рослин?

Необхідність рослин у житті людини зумовлена фізіологічною потребою у кисні, що ті виробляють, поглинаючи шкідливий для організму діоксид вуглецю.

15.10.2020

Чому рослини є настільки важливими для людини?

Рослини у вигляді водоростей з’явилися на Землі близько 2,5 млрд років тому, ставши першими її мешканцями.

8.10.2020

Очищення повітря на вуличних майданчиках шкіл – турбота про здоров’я нації

Загальний рівень якості повітря на Землі є повсякденною турботою екологів у всьому світі.

20.10.2020